Even voorstellen

 

En dit ben ik. Geboren in 1966 in Den Helder. Na mijn middelbare school (VWO) ben ik in Utrecht Nederlandse taal- en letterkunde gaan studeren. Een leuke en interessante studie, maar dan vooral mijn afstudeerrichting: Taalbeheersing (het werd ook wel Communicatiekunde genoemd).

Training

Het was best lastig een leuke baan te vinden en na verschillende functies, die wel altijd met Nederlands en teksten te maken hadden, belandde ik in het onderwijs bij de particuliere Hogeschool Notenboom in Hilversum. Ik vond het lesgeven enorm leuk, maar na een paar jaar bedacht ik dat lesgeven aan een hele groep gemotiveerde studenten nog leuker zou zijn. Toen (we schrijven het jaar 2001) heb ik mijn eigen bedrijfje Karin Dienaar tekstadvies & training opgericht en ben als freelance trainer aan het werk gegaan. Voor verschillende opdrachtgevers (onder andere IVIO, Schoevers, NCOI) heb ik allerlei trainingen verzorgd, maar wel altijd trainingen die te maken hadden met schrijven en later ook met Nederlands voor anderstaligen. Natuurlijk werkte ik niet alleen voor grote opleiders, maar had (en heb) ook ‘eigen’ opdrachten voor het verzorgen van (individuele) lessen op het gebied van schriftelijk Nederlands en Nederlands als tweede taal.

 Tekstadvies

Toen ik in 2001 voor mezelf begon, had ik al een aantal redactieopdrachten gedaan. Vandaar ook de toevoeging tekstadvies in mijn bedrijfsnaam. De opdrachten op dat gebied zijn in de loop van de jaren steeds verder uitgebouwd. Van redactie en correctie van folderteksten en mailings, is het nu voornamelijk redactie van boeken en de daarbij behorende auteursbegeleiding. En dat is ontzettend leuk en interessant om te doen. Bijvoorbeeld om te zien hoe een manuscript met een aanpassing in de verhaallijn heel goed kan worden, of om te merken dat als je de hoofdpersoon iets vriendelijker laat zijn, het boek ook veel prettiger leest. Talrijke voorbeelden zijn hier natuurlijk van te bedenken.

Ik heb dus altijd de tweedeling willen houden tussen trainingen/lessen geven en aan de andere kant met teksten zelf bezig zijn. En dat is het grote voordeel van je eigen bedrijf: je kunt doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. En je kunt dus ook eerlijk zeggen dat je een opdracht niet aanneemt omdat je daar niet goed (genoeg) in bent.

 Privé

Samen met manlief (eigenaar van uitgeverij Marmer) en drie kinderen is het goed toeven Baarn. Bijvoorbeeld met hond May langs de Eem of op de tennisbaan van btv De Geeren.