Schrijftrainingen – Correct Nederlands

Bij Correct Nederlands gaat het over goed of fout en dat is geen kwestie van smaak. Met een ‘het voelt beter’ nemen we dan ook geen genoegen. Voor veel cursisten is het een openbaring de regels voor de werkwoordspelling nu echt duidelijk op een rijtje te krijgen. Maar ook te weten welke woorden aan elkaar worden geschreven en waarom? Of waarom los of juist met een streepje?

Je kunt me inschakelen voor een het volledige pakket foutloos schrijven, maar ook voor een van de deelonderwerpen. Correct Nederlands heb ik onderverdeeld in vijf onderwerpen:

Woorden: tussen –n: waarom is het leeuwendeel en niet leeuwedeel; c of k: product of produkt; aan elkaar, los of met een streepje: lange termijnbeleid, lange termijn beleid of langetermijnbeleid?; hoofdletter of kleine letter: moederdag of Moederdag; etcetera

Werkwoordspelling: met een d of een t?, maar ook de vervoeging van de Engelse werkwoorden

Zinnen: correct geconstrueerde zinnen, denk aan voorzetselvoorwerpen zoals het verplichte ervoor in: Hij zorgde ervoor dat aan de klant op tijd geleverd werd. Maar ook aan gelijkheid in getal tussen onderwerp en persoonsvorm (congruentie): Zowel de manager als zijn secretaresse heeft/hebben griep.

Interpunctie (leestekens). Wanneer schrijf ik een punt, een komma, een puntkomma? Alle leestekens komen aan bod en ook het verschil tussen een leeskomma (de lezer kan even ademhalen) en een grammaticale komma wordt duidelijk uitgelegd.